Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για την προώθηση των καίριων ζητημάτων που αφορούν στην εξωστρέφεια των Κρητικών επιχειρήσεων και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν.
Στα πλαίσια των ενεργειών αυτών, την Πέμπτη 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κου Σταθάκη Γιώργου, με τον Πρόεδρο του ΣΕΚ, κο Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα Χριστίνα Σακελλαρίδη, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κο Κυριάκο Λουφάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σε ένα πολύ θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι των τριών εξαγωγικών συνδέσμων κατέθεσαν στον Υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, με άμεσο στόχο την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κατέθεσε από την πλευρά του ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ελληνικές εξαγωγές, που αναφέρει συνοπτικά τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και προβλέπει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, με τη σύσταση ενός κυρίαρχου επιτελικού οργάνου (Εθνικό Εξαγωγικό Συμβούλιο), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων στο εξαγωγικό εμπόριο φορέων και Υπουργείων, μέσω του οποίου θα συντονίζονται όλες οι δράσεις που αφορούν στις εξαγωγές και στο εθνικό businessplanπου απαιτείται. Έτσι, θα εξαλειφτεί η αλληλοεπικάλυψη δράσεων και θα υπάρξει συντεταγμένη και στοχευμένη γραμμή προώθησης των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών στη διεθνή αγορά.
Σχετικές προτάσεις έγιναν για τη δικτύωση και συνεργασία των φορέων με τα γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, αλλά και την ομογένεια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον κο Καλαμπόκη στη δημιουργία του εθνικού branding, για να μπορέσει το MadeinGreeceνα είναι συνώνυμο της ποιότητας, η αναγνωρισιμότητα των προϊόντων μας και των υπηρεσιών μας να γίνει πιο εύκολη, άρα και η εξαγωγική διαδικασία πιο προσβάσιμη και η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος πιο βατή. Ο κος Καλαμπόκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών και θα πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες, αφού, αν και υπήρχαν σχετικές εξαγγελίες τα τελευταία χρόνια, το εθνικό brandingδεν έχει πάρει ακόμα σάρκα και οστά.
Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον ΣΕΚ περιλαμβάνεται η ενίσχυση της εξωστρέφειας με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κυρίως σε άυλες ενέργειες (συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές κ.α.).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Επιχειρησιακή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε στα πλαίσια της δέσμευσής μας να καταρτιστεί μία συνολική Εθνική Στρατηγική για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου. Άμεσο όφελος από την ορθολογική οργάνωση και απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών και διεργασιών είναι η μείωση του χρόνου και του διοικητικού κόστους των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η απλοποίηση της προ-τελωνειακής και τελωνειακής διαδικασίας θα ενθαρρύνει τις εξαγωγές και θα διευκολύνει το διασυνοριακό εμπόριο.
Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης (Onestopshop) για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, η οποία θα στελεχωθεί από έμπειρα και ικανά άτομα που θα παρέχουν, σε παλιούς αλλά και νέους εξαγωγείς, πληροφορίες που αφορούν την εξαγωγική διαδικασία. Αυτή η υπηρεσία θα στελεχώσει σε επόμενο στάδιο την ενιαία θυρίδα SingleWindow (SW), την πλατφόρμα δηλαδή όπου όλοι οι εξαγωγείς θα μπορούν ηλεκτρονικά να διεκπεραιώνουν όλες τους τις διαδικασίες, η οποία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με το ICISnet και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο εξαγωγικό εμπόριο.
Σημαντικό ζήτημα που αφορά στις εξαγωγές μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας και προσανατολισμού των ελληνικών εξαγωγών. Η τεχνολογία αιχμής, η εξοικονόμηση ενεργειών αλλά και των υδάτινων πόρων, η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι βασικοί άξονες που το ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι μπορεί να βάλει μια νέα επιτυχημένη εξαγωγική σφραγίδα. Η εμπλοκή των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημίων της χώρας σε ουσιαστικές λειτουργικές πρακτικές για τους παραπάνω τομείς, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική τους διάσταση, θα ανοίξει νέους δρόμους στις Ελληνικές εξαγωγές.
Επίσης, πολύ σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του RegionalMarketing, δηλαδή η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων Κρητικών φορέων εξωστρέφειας θα πρέπει να ενταθεί και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρητικής διατροφής, που θα ενισχύσουν συνολικά την εικόνα της Περιφέρειας Κρήτης.
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και από τους τρεις Προέδρους στο θέμα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και από τους τρείς εξαγωγικούς συνδέσμους, οι οποίοι είναι γνώστες της πραγματικής οικονομίας, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής διαβούλευσης, για να μπορέσει να υπάρξει ένα ρεαλιστικό, αλλά παράλληλα ελπιδοφόρο, σχέδιο δράσης των ελληνικών εξαγωγών για την επόμενη δεκαετία.