Skip to main content

Ρουμανία: Έλεγχος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων ‘SWIFT’

By Τρίτη Σεπτεμβρίου 20th, 2016Νοεμβρίου 8th, 2018Ενημερωτικά Δελτία, Έρευνες αγοράς

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Βd. Pache Protopopescu nr 1-3, Sector 2,

021403 Bucharest, Romania

Tel: 0040-21-2100748, 2115724 Fax: 0040-21-2119893

E-mail: ecocom-bucharest@mfa.gr

Website: www.agora.mfa.gr/ro104

Πληρ.: Δ. Σχοινά, Γραμματέας ΟΕΥ Α΄

Κατόπιν  πρόσφατων καταγγελιών Ελλήνων εξαγωγέων νωπών φρούτων, αλλά και τροφίμων γενικότερα, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι παρατηρείται το φαινόμενο μεταφοράς χρημάτων με πλαστά ‘SWIFT’. Το πλαστό SWIFT αποστέλλεται μέσω e-mail, ως αποδεικτικό πληρωμής, ιδιαίτερα την ημέρα της Παρασκευής, προκειμένου, στη συνέχεια, να αποσταλούν τα εμπορεύματα το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, δε, ο λογαριασμός του εξαγωγέα δεν  περιλαμβάνει το αντίτιμο της αξίας των εμπορευμάτων.

Λόγω της εξάπλωσης του φαινομένου αυτού, συνιστάται υπογραφή συμβολαίου μεταξύ των μερών και έλεγχος της ταυτότητος του ‘SWIFT’.

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων εξαγωγέων, είναι η εξής:

  • Συμφωνία μεταξύ ρουμανικής εισαγωγικής εταιρείας, (την οποία ενδεχομένως εκπροσωπεί κάποιος Έλληνας) και ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Πραγματοποίηση παραγγελίας, συνήθως προφορικώς, με συμφωνία προπληρωμής του εμπορεύματος πριν τη φόρτωση.
  • Στη συνέχεια, ο εισαγωγέας, επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες της αγοράς ή ανάγκη άμεσης παράδοσης του προϊόντος, ή ακόμη επιθυμία αποφυγής καθυστέρησης του φορτίου στα σύνορα εν όψει Σαββατοκύριακου ή γιορτών, αποστέλλει μέσω email αποδεικτικό τραπεζικής εντολής (SWIFT) (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή).
  • Ο εισαγωγέας ασκεί πίεση για άμεση φόρτωση του εμπορεύματος (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή απόγευμα), προτού επιβεβαιωθεί το έμβασμα του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας. Η μεταφορά στις περιπτώσεις αυτές γίνεται συνήθως με μεταφορικό μέσο που έχει επιλέξει ο εισαγωγέας.
  • Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, το φορτίο δεν φτάνει στη Ρουμανία με τον αρχικό μεταφορέα, ο οποίος υπογράφει και το CMR, αλλά ενδεχομένως μεταφορτώνεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Συνεπώς, είτε εντός είτε εκτός Ρουμανίας, το φορτίο δεν παραδίδεται κανονικά (στον αρχικό παραλήπτη) και δεν υπάρχουν πλήρη παραστατικά παράδοσης – παραλαβής του εμπορεύματος (υπογεγραμμένο – σφραγισμένο CMR).

Σημειώνουμε, δε, ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι φερόμενες ως αγοράστριες ρουμανικές εταιρείες δεν υφίστανται ή παρουσιάζουν ασαφή στοιχεία. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γίνεται χρήση στοιχείων υφιστάμενων εταιρειών από τρίτους.

Κατόπιν έρευνας συνεργατών του Γραφείου μας, διαπιστώθηκε σε πρόσφατες περιπτώσεις ότι οι αποστολές e-mail πλαστών ‘SWIFT’ προέρχονται από τις εξής ηλεκτρονικές  διευθύνσεις με καταληκτική δ/νση .nu από τον ίδιο server στις H.Π.Α.

«Δ/νσεις:

kalispennyfood@mail.nu   και  elioncontabilitate@mail.nu

Server-e email:

sitemail2.everyone.net1
sitemail.everyone.net1
sitemail4.everyone.net5
sitemail3.everyone.net5

Zona Georgafica Sitemail.everyone.net

Country:              United States»

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δύναται να ελέγξει τη λειτουργία και ενδεχομένως τη μετοχική σύνθεση οποιασδήποτε εταιρείας είναι εγγεγραμμένη στο Εμπορικό Μητρώο Ρουμανίας (ONRC), μέσω της διαθέσιμης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Επίσης, με βάση τις διαθέσιμες ανοιχτές πηγές πληροφόρησης (ιστοσελίδα Υπουργείου Οικονομικών Ρουμανίας, Εμπορικού Μητρώου-ONRC, Εφορίας-ANAF), μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη, η λειτουργία, αλλά και η εγγραφή  στο σύστημα VIES κάθε ρουμανικής εταιρείας, όχι όμως η εγκυρότητα ενός SWIFT.

Ως εκ τούτου,  συνιστάται, πριν την αποστολή του εμπορεύματος, κάθε Έλληνας εξαγωγέας να ελέγχει την κατάθεση του ‘SWIFT’ στην ελληνική τράπεζα, με την οποία συνεργάζεται.

Close Menu

Copyright © 2025 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy