ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚ, ΣΥΤΕΚ ΚΑΙ CRETACERT ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης για την προώθηση των καίριων ζητημάτων που αφορούν στην εξωστρέφεια των Κρητικών προϊόντων και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν.
Στα πλαίσια αυτών των ενεργειών, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, συμμετείχε την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στη 15η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (Ε.Σ.ΕΞ.), όπου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου, με άμεσο στόχο την ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ στην εισήγησή του περιέγραψε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ελληνικών Εξαγωγών, που προσβλέπει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας με την παραγωγική αναδιάρθρωση. Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που έθεσε επίσης είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και ιδιαίτερα η συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων (Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού & Πολιτισμού) για την εξάλειψη αλληλοεπικαλύψεων δράσεων καθώς και την συντεταγμένη και στοχευόμενη γραμμή προώθησης των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων στη διεθνή αγορά.
Στα πλαίσια αυτών των επαφών έγινε συνάντηση εργασίας των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης και του CRETACERT στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης την Τετάρτη 24 Μαρτίου και ώρα 14.00, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αποδέχτηκε και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορέων, παρουσία του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιου Καρούντζου.
Από την πλευρά του ΣΕΚ και του CRETACERT, ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, έκανε μια σχετική εισήγηση, έδωσε στον Υφυπουργό συγκεκριμένα υπομνήματα και προτάσεις και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού κινήματος αυτοκατανάλωσης των προϊόντων μας, για να μπορεί το made in Greece να είναι συνώνυμο της ποιότητας και να πάψει η Ελλάδα να είναι χώρα μεσαζόντων, μεταπρατών και μονοδιάστατων εισαγωγέων.
Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους παριστάμενους να θέσουν τους προβληματισμούς τους στον αρμόδιο Υφυπουργό. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ελαιόλαδο και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το κυριότερο εξαγόμενο αγροτικό μας προϊόν, τα προβλήματα ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων, των αυστηρών ελέγχων που πρέπει να γίνονται στα εισαγόμενα, αλλά και στα εγχώρια προϊόντα, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Συζητήθηκαν θέματα εξωστρέφειας των κρητικών προϊόντων, βάσει του μοντέλου Κρητικής Διατροφής που έχει συντάξει ο ΣΕΚ, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν τους παραγωγούς, τυποποιητές και εξαγωγείς του νησιού.
Επίσης, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα επάνδρωσης και πιστοποίησης των κρατικών εργαστηρίων στην Κρήτη, για την πραγματοποίηση οικονομικών και αξιόπιστων αναλύσεων, η ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού ελέγχων και η επιβολή προστίμων όπου υπάρχει παράπτωμα.
Τέλος, υπομνήματα κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΤΕΚ, κος Γιώργος Ανδρεαδάκης, σχετικά με την προώθηση του ποιοτικού ελαιολάδου της Κρήτης, την επανεξέταση του προγράμματος προωθητικών ενεργειών (μέτρο 4.3) και άλλα θέματα που αφορούν το τυποποιημένο Κρητικό ελαιόλαδο.
Αναπτύχθηκε μια πολύωρη, γόνιμη συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των παρισταμένων και εκφράστηκε η πρόθεση και η επιθυμία από πλευράς του Υφυπουργού για νέα συνάντηση στο Υπουργείο, για την παρακολούθηση των θεμάτων που τέθηκαν από πλευράς των φορέων.