Skip to main content

Καναδάς: Τρόφιμα και ποτά με «καθαρά» συστατικά

By Τετάρτη Σεπτεμβρίου 25th, 2019Σεπτεμβρίου 29th, 2020Ενημερωτικά Δελτία, Έρευνες αγοράς

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

1075 BayStreet, Suite 600, Toronto, Ontario M5S 2B1 CANADA                                      

Tel: (416) 515 01 33  Fax: (416) 515 02 09  Ε-mail: ecocom-toronto@mfa.gr

 

Το τελευταίο διάστημα, κερδίζουν έδαφος στον Καναδά τρόφιμα και ποτά που στη σύστασή τους χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «καθαρά» συστατικά, όπως φυσικά ενισχυτικά γεύσης, αντί των τεχνητών και πολλές φορές επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών.

Συνακόλουθα, η ετικέτα τους αναφέρεται ως «καθαρή» (clean label).

Στην «καθαρή» ετικέτα δεν αναγράφονται συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ουσίες και τεχνητά αρωματικά τροφίμων, που δεν εμπεριέχονται στα προϊόντα.

Αντ’ αυτών, η τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι η χρήση φυσικών συντηρητικών ουσιών και ενισχυτικών γεύσεων.

Παρότι ο Οργανισμός Health Canada επιτρέπει τη χρήση τους, πρόσθετα τροφίμων όπως προπιονικό ασβέστιο (Ε282), σορβικό οξύ (Ε200), σορβικό κάλιο (Ε202), βενζοϊκό νάτριο (Ε211) και αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό ασβέστιο (Ε385) έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τα προϊόντα και τις ετικέτες μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών, που αφουγκράζονται τις ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια στη διατροφή τους.

Τα εν λόγω πρόσθετα τροφίμων πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μετά την απόσυρση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρκετών ουσιών με τον κωδικό Ε, δεν αναγράφονται ωσαύτως, αλλά με το πλήρες όνομά τους, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές με μεγαλύτερο βαθμό ευαισθητοποίησης στην ασφάλεια των τροφίμων και εξασκημένων στο να διαβάζουν προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων.

Την τελευταία δεκαετία, διάφορες έγκυρες επιστημονικές έρευνες έχουν υποδείξει ως κύριους ενόχους για σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνος, καρδιοπάθεια και νεφρική ανεπάρκεια, τα πρόσθετα τροφίμων καθώς εμπεριέχονται σε πολλές κατηγορίες τροφίμων, αναψυκτικών και ποτών.

Από την άλλη πλευρά, αναγραφές του τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν εμπεριέχει άλλου είδους πρόσθετα.

Στον τομέα των φυσικών ενισχυτικών γεύσης έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται στον Καναδά νεοφυείς εταιρείες βιοτεχνολογίας τροφίμων που αναπτύσσουν καινοτόμα, ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών προϊόντα, σε λίγο υψηλότερες τιμές από τα τεχνητά συντηρητικά και πρόσθετα.

Σημειώνεται ότι στον Καναδά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιοτεχνολογία, χημική μηχανική και άλλους κλάδους με έμφαση την τεχνολογία, έχουν υποστήριξη από τον (μη κερδοσκοπικό) Εθνικό Οργανισμό Έρευνας MITAC,  ο οποίος, σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη βιομηχανία και κυβερνητικούς φορείς, λειτουργεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε τομείς που σχετίζονται με τη βιομηχανική αλλά και κοινωνική καινοτομία.

Ο MITAC έχει σε διάρκεια 20 ετών σχεδιάσει και υποστηρίξει 8.600 επιχειρησιακά σχέδια, λαμβάνοντας χρηματοδότηση τόσο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό των επαρχιών του Καναδά, όσο και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους κοινωνικούς του εταίρους στη βιομηχανία.

Η καινοτομία και η παραγωγή προϊόντων επιπρόσθετης αξίας στον κλάδο των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις όσο και για τις καθιερωμένες, μεγάλες εταιρείες όπως Unilever και Maple Leaf, καθώς αυξάνεται το επίπεδο συνειδητοποίησης των καταναλωτών για θέματα όπως η αλλαγή του κλίματος και η ορθολογική χρήση πόρων για τη διατροφική ασφάλεια του πληθυσμού.

Close Menu

Copyright © 2025 All Rights Reserved ®
Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Ax-Easy