Ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά για τις Κρητικές εξαγωγές ήταν το 2013, σε σύγκριση με το 2012, μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, κος Καλαμπόκης, χαρακτηριστικά δήλωσε «Σε μια αυξητική πορεία, με ιδιαίτερα ανοδική τάση, βαδίζουν οι Κρητικές εξαγωγές την τελευταία τριετία. Οι προσπάθειες των Κρητών εξαγωγέων παίρνουν σάρκα και οστά και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας».
Η αύξηση, που ανέρχεται σε 36,36%, με το σύνολο των Κρητικών Εξαγωγών να ανέρχεται στο ποσό των 555.797.337 ευρώ έναντι 407.610.593 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 41,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών, παρουσιάζει αύξηση ίση με 39%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 15% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 37%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, τα Μέταλλα, τα Δομικά Υλικά κ.α.
Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 62% των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου και το 25,8% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των Κρητικών προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 76,24%.
Ακολουθούν τα νωπά Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 23,8%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 83% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών.
Στον ίδιο κλάδο, εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρωματικών φυτών, βοτάνων και μπαχαρικών (+167%), των αρτοποιημάτων (+121,5%) και των Ψαριών και Θαλασσινών (+36,3%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Ποτών, με το Κρασί να αγγίζει το -35,6%, τα υπόλοιπα Αλκοολούχα ποτά το -46,2% και τα Μη αλκοολούχα (νερό, αναψυκτικά και χυμοί) το -54%.
Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος της Λαϊκής τέχνης, η οποία αγγίζει το 375%. Σταθερή πορεία ακολουθεί ο κλάδος των Δομικών Υλικών και ο κλάδος των Καλλυντικών Προϊόντων. Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος των Μηχανών και Συσκευών, ίση με 47%.
Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 18,3% και αύξηση 91%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 14,4% και αύξηση 5,3%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 3,1% και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 284,9%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 2,4% και επίσης σημαντική αύξηση ίση με 138,8% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 2,3% και αύξηση 40,9% .
Σημαντική είναι και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+129,5%), τη Βραζιλία (+118,8%), την Αυστραλία (+51,9%), την Ιαπωνία (+51,6%), την Κένυα (+36,6%) και τη Ρωσία (+36,1%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Η.Π.Α. (-55,1%), τη Δημοκρατία Ν. Αφρικής (-38,6%) και την Κίνα (-32,6%).
Η καλή πορεία των Κρητικών εξαγωγών συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης με τον Περιφερειάρχη, κο Στ. Αρναουτάκη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η λήψη αποφάσεων για την εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών, με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των Κρητικών προϊόντων και υπηρεσιών της Κρήτης.
Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις από πλευράς του ΣΕΚ για τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για το έτος 2015, με τη συνένωση δυνάμεων της Περιφέρειας Κρήτης, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, των Επιμελητηρίων, των Δικτύων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης. Ο κος Περιφερειάρχης ήταν ιδιαίτερα θετικός στις προτάσεις του ΣΕΚ και ανανέωσε το ραντεβού για το Σεπτέμβριο, όπου θα γίνει μια ενδελεχής ανάλυση και διερεύνηση του τρόπου χρηματοδότησης των προτάσεων που κατατέθηκαν.